Home

HOME (English)
 
Ο Σημασιολογικός Ιστός αποτελεί επέκταση του σημερινού Παγκόσμιου Ιστού µε τεχνολογίες oι οποίες εμπλουτίζουν τις πληροφορίες που αναρτώνται στο Διαδίκτυο (Internet). Σκοπός του Σημασιολογικού Ιστού είναι η αναπαράσταση των δεδομένων µε τρόπο, ώστε αυτά να είναι κατανοητά από ‘ευφυείς’ μηχανές. Έτσι μετά από κάθε αναζήτηση, επιστρέφονται μόνο τα δεδομένα που αφορούν στην αναζήτηση αυτή, καθώς και τα δεδομένα που είναι διασυνδεδεμένα με αυτά. Η ανάσυρση της πληροφορίας στο πλαίσιο των υπηρεσιών του Σημασιολογικού Ιστού γίνεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι στον Παγκόσμιο Ιστό, όπου το υπερκείμενο (hypertext) αποτελεί τον χαρακτηριστικό τρόπο πλοήγησης από έναν ιστότοπο σε άλλον. Αυτό συμβαίνει αφενός λόγω του ότι τα δεδομένα του Σημασιολογικού Ιστού δομούνται και αποκτούν νόημα για τον ηλεκτρονικό υπολογιστή μέσω ψηφιακών οντολογιών, αφετέρου, λόγω του ότι τα δομημένα αυτά δεδομένα μπορούν να διασυνδεθούν με τρόπο ώστε η μετάβαση από το ένα στο άλλο διασφαλίζει την διαλειτουργικότητα των υπολογιστικών συστημάτων
 
Η πρωτοβουλία «Οντολογίες για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες» Ο4DH – Ontologies for Digital Humanities εντάσσεται στο διεπιστημονικό πλαίσιο εντός του οποίου οι Επιστήμες του Ανθρώπου συναντούν τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες. Αποτελεί συμβολή στο πεδίο των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών (Digital Humanities). H πρωτοβουλία αυτή έρχεται να καλύψει ένα υπαρκτό κενό, καθώς και την αναδυόμενη, ολοένα επιτακτικότερη ανάγκη εκπαίδευσης των ειδικών στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες στις τεχνολογίες και τα πρότυπα του Σημασιολογικού Ιστού, ώστε να είναι σε θέση να παρακολουθούν τις εξελίξεις που αφορούν τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την ψηφιοποίηση δεδομένων του ερευνητικού τους πεδίου. Απευθύνεται σε ειδικούς και φοιτητές των Ανθρωπιστικών Επιστημών, αλλά και όλους όσους ενδιαφέρονται για τις νέες τεχνολογίες του Διαδικτύου και τα Ανοικτά Διασυνδεδεμένα Δεδομένα.
 
Οι πρωτεργάτες της προέρχονται από δύο διακριτά πεδία: η μεν Μαρία Παπαδοπούλου από τον χώρο των Κλασικών σπουδών και της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, ο δε Christophe Roche από τον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Επιστήμης των Υπολογιστών και των εφαρμογών της Οντολογίας.
 
 

Recent Posts